Afdrukken

Lezing: Ontwikkeling van gedrag bij onze hond

Op 22 maart 2015 organiseert de KVN de lezing: Ontwikkeling van gedrag bij onze hond

door Dr. Claudia M. Vinke

Vrijwel iedereen zal beamen dat de eerste levensfase van het jonge dier essentieel is voor de ontwikkeling van gedrag. Hetgeen een pup in zijn jeugd meemaakt heeft vaak grote consequenties voor het gedrag in volwassenheid. Het bepaalt hoe het dier met zijn leefomgeving zal omgaan, maar ook hoe stressbestendig het dier later zal zijn.

Wat men vaak niet bewust is, is dat de invloeden van buitenaf niet alleen plaatsvinden ná de geboorte, maar dat allerlei omgevingsinvloeden ook al hun inwerking kunnen hebben voor de geboorte. Dus in de baarmoeder van het moederdier. Hoe dit precies in zijn werk gaat en waar de aandachtspunten zijn voor de latere gedragsontwikkeling, zal uitgebreid in de lezing aan bod komen geïllustreerd aan de hand van een aantal voorbeelden.

Uiteraard blijven vervolgens de verschillende levensfases na de geboorte eveneens van groot belang voor de gedragsontwikkeling van het jonge dier. We denken aan de moeder-kind binding en natuurlijk de socialisatiefase: een gevoelige periode waarin een jong dier razendsnel allerlei informatie kan opnemen en leren, met vaak irreversibele consequenties voor de rest van je leven.

Opgroeien in een gevarieerde stimulusrijke omgeving is daarom van groot belang voor de gedragsontwikkeling van elke jonge hond. Maar beseffen we wel voldoende hoe belangrijk het is om bepaalde specifieke gedragingen te kunnen uitvoeren in die jonge levensfase? Veel onderzoek duidt bijvoorbeeld op het belang van spelgedrag: veel en variabel kunnen spelen lijkt het latere sociale communiceren en functioneren van een individu te bevorderen en het dier ook stressbestendiger te maken. Zouden we hiermee een sleutel in handen hebben om bepaalde gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen?


Wilt u deze lezing bijwonen? U bent van harte welkom!

Locatie: Restaurant Oud Leusden, Vlooswijkseweg 1, 3832RG, Leusden, NL

De lezing start om 12.00 uur.  (duur +/- 2 uur) Aanmelden dmv een email uiterlijk 15 maart naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leden van de KVN kunnen gratis deelnemen. Niet-leden betalen een vergoeding van 10 euro.

 

 

 

 

Adverteerder

Adverteerder

Adverteerder